Kurátoři Náprstkova muzea přivezli zpět do Mostu staroegyptský sarkofág. Při práci je sleduje i historik Jiří Šlajsna. Foto: jip
Co se chystá

Most – V sobotu se v Oblastním muzeu a galerii Most uskuteční vernisáž nové výstavy s názvem Mezi Prahou a Káhirou. Připravena je ve spolupráci s Českým egyptologickým ústavem Karlovy univerzity k výročí 100 let české aktivní egyptologie a mapuje příběhy míst, kde čeští egyptologové působí. Proč ale právě v Mostě? Protože i zdejší muzeum mělo svou pravou mumii.

Bohužel v 70. letech tehdejší garnitura rozhodla, že zaměření mosteckého muzea bude ryze na tematiku hornictví a revolučních tradic a všechny artefakty týkající se jiných oblastí budou rozvezeny do jiných muzeí podle jim určeného zaměření. A tak i nádherný sarkofág s mumií mladého chlapce putoval do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Po řadě let se však alespoň na tři měsíce sarkofág za přísného dohledu navrátil zpět do Mostu. „Jedná se o jednu z nejkrásnějších dřevěných staroegyptských rakví v Česku. Pochází z období 3 tisíce let před dneškem, tedy z období, kdy se Egypt rozpadl na Horní a Dolní. Tato rakev pochází z Horního Egypta, z oblasti Théb,“ poznamenal historik a archeolog Jiří Šlajsna.

Zajímavé na sarkofágu je, že jde o ženskou rakev, na sever Čech v ní však doputovala mumie mladého chlapce ve věku 15 až 18 let. Dovezl ji sem totiž litvínovský podnikatel Wilheim Riecken ze svých obchodních cest po Egyptě. „Riecken prostě pravděpodobně koupil zvlášť rakev a zvlášť mumii, aby měl dar pro mostecké muzeum kompletní. Pak je tu ještě druhá možnost, že už v době starého Egypta se rakve recyklovaly. To znamená, že rakev byla původně vytvořena pro ženu, ale později do ní byl uložen onen chlapec,“ vysvětluje historik a dodává, že letos v září to bylo přesně 130 let, kdy se do Mostu mumie dostala.

Přeprava sarkofágu byla náročná. Muzeum muselo zajistit v muzeu požadované podmínky. Foto: jip

V Náprstkově muzeu se nicméně mumii i rakvi dostalo náležité péče. „Oba artefakty byly vědecky prozkoumány – mumie chlapce prošla rentgenem i tomografem. Rakev byla zrestaurována. Dokonce má ještě i vnitřní víko, což je velice vzácné,“ dodal Jiří Šlajsna.

Rakev byla dopravena do oblastního muzea ve čtvrtek dopoledne. Umístěna je samostatně ve vyhrazené místnosti, kde se taktéž bude promítat. „Bylo potřeba zajistit uzamykatelnou vitrínu dostatečných rozměrů, stabilní teplotu i vlhkost a speciální osvětlení, s čímž má ale mostecké muzeum bohaté zkušenosti,“ poznamenal Pavel Onderka, kurátor egyptské a núbijské sbírky Národního muzea – Náprstkova muzea Asijských, Afrických a Amerických kultur v Praze.

Oblastní muzeum zároveň s touto výstavou připravilo ještě jednu, a to založenou čistě na jeho vlastních sbírkách z celého světa. Jmenuje se Z Mostu až na konec světa. „Po velice dlouhé době, cca po 70 letech, vystavíme všechny naše exotické sbírky, které pochází z míst mimo Evropu. Někoho možná překvapí, jak jsou rozsáhlé,“ podotkl historik Šlajsna.

Sarkofág patří k nejkrásnějším staroegypstským rakvím v česku. Foto: jip

Vernisáž obou výstav začíná v sobotu ve 13 hodin. Její součástí je také Mezinárodní den archeologie. Chybět nebudou dětské dílničky, tančit budou břišní tanečnice. Návštěvníci se mohou těšit na komentovanou prohlídku výstavy Mezi Prahou a Káhirou, čehož se ujme profesor Ladislav Bareš, tedy emeritní šéf Egyptologického ústavu. Zájemci se mohou těšit i na komentovanou prohlídku výstavy Z Mostu až na konec světa.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru