Ústecký kraj - Týden chleba Ústeckého kraje je nová akce, jejímž účelem je propagace a zviditelnění kvalitních potravin. Navazuje tak na další aktivity podporované Ústeckým krajem, jako jsou Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče a Regionální potravina ÚK.
Na Krajském úřadu v Ústí nad Labem proběhlo hodnocení soutěže o nejchutnější chléb Ústeckého kraje. Odborná porota, složená z krajské radní Jitky Sachetové, ředitelky OAK Most Ludmily Holadové, ředitelky inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústí nad Labem Jany Balachové a organizátora farmářských trhů Adama Webera, hodnotila chleby, které do soutěže poslali pekaři z celého kraje.
Celkem bylo do soutěže přihlášeno 35 chlebů z devíti pekáren a hodnoceny byly ve třech kategoriích: pšenično-žitný kváskový chléb, žitný chléb a chléb speciální. Vyhlášení vítězů, kteří si osobně převezmou ceny, bude v sobotu 27. října součástí programu oslav 100 let ČSR na litoměřickém výstavišti.
„Jedním ze smyslů soutěže je upevnění povědomí občanů a návštěvníků kraje o tom, že Ústecký kraj je region, kde se pěstují a vyrábějí kvalitní a chutné potraviny a zachovává se řemeslná dovednost a pestrost nabídky,“ řekl za organizátory soutěže Adam Weber.
Organizátorem soutěže je spolek Český um – Artificium Bohemicum, který již osm let pořádá v Ústeckém kraji farmářské trhy. Pod souhrnným názvem Severočeské farmářské trhy se v letošním roce konají v deseti městech a bylo jejich naplánováno přes 220. Týden chleba Ústeckého chleba se koná za podpory Ústeckého kraje a pod záštitou radní Ústeckého kraje paní Jitky Sachetové.
Vítězové v jednotlivých kategoriích:
- Pšenično-žitný chléb: Pekárna U Onďase, Děčín
- Žitný chléb: Pekárna Tisá, David Španbauer
- Chléb speciální: Danino pekařství, Děčín - Chléb podmáslový
- Čestné uznání za nejchutnější kolekci chlebů získala pekárna PeDu, Dubí
Foto
Odborná porota v rámci prvního ročníku hodnotila celkem 35 chlebů.