Kašna na Masarykově náměstí se dočká obnovy, vrátí se na ní i sochy
Zdroj: www.mmdecin.cz
Děčín

Děčín - Kašna na Masarykově náměstí, která je raně modernistickým uměleckým dílem a ve své době reprezentovala pozici náhle se rozvíjejícího města, je v současné době bez původní bronzové sochařské výzdoby.

Město připravuje zadání výtvarně architektonické soutěže rozdělené na dvě kategorie: 1. návrat replik původních soch z bronzu, 2. návrat soch navržených volnou tvorbou.

Dochované jsou pouze fotografie a nákresy kašny. Pro připomínku tohoto umělecky vysoce hodnotného díla významného vídeňského sochaře Rudolfa Emanuela Weyra, který tvořil i na vídeňském dvoře v Hofburgu, připravilo město prezentační panely, které jsou nainstalovány v městské knihovně, na zámku, v divadle a v budově magistrátu v ul. 28. října. Najdete zde informace o kašně s původní výzdobou, s šesti bronzovými figurálními plastikami, které ztvárňovaly pověst o vysvobození dívky.

V současné době město připravuje zadání výtvarně architektonické soutěže rozdělené na dvě kategorie, a to návrat replik původních soch z bronzu a návrat soch navržených volnou tvorbou, která splňuje podmínky: sochy budou umístěny ve stejném počtu a na původní místa, bude se jednat o realistickou figurální plastiku, která bude opět ztvárňovat pověst o vysvobození dívky, dcery dřevorubce, zakleté do pramene v Loubské rokli.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru