PRÁVĚ TEĎ: Na trati z Mostu na Litoměřice jede autonomní vlak bez strojvedoucího
Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Libčeves - Společnost AŽD dnes (ve středu 15. prosince) prezentovala první veřejnou jízdu autonomního vlaku po digitální železnici na Švestkové dráze.

Ve stanici Libčeves představili nejmodernější systémy a technologie pro autonomní digitální železniční provoz. Součástí byla i praktická ukázka železničního vozidla autonomně se pohybujícího po digitální železnici, přičemž během jízdy toto vozidlo reagovalo na různá nebezpečí včetně porouchaného automobilu stojícího na železničním přejezdu.

"Rozhodně nepracujeme s černobílou vizí nahrazování strojvedoucích, ale s vizí moderního způsobu obsluhy železnice, kde i nadále řada procesů nepůjde zajistit jinak, než prací odborné obsluhy," říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Zájemci si mohli vyzkoušet dálkové ovládání motorového vozu prostřednictvím tabletu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru