Zaostřeno na elektrické koloběžky: Víc jak polovina kontrolovaných měla nedostatky
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce v minulém roce kontrolovala, zda elektrokoloběžky dodávané na trh ČR splňují požadavky příslušných zákonů, nařízení a norem. Celkem zkontrolovala 29 výrobků a nedostatky zjistila u 16 výrobků.

Česká obchodní inspekce kontrolovala v roce 2022 elektrokoloběžky. Celkem v této oblasti provedla 27 kontrol (19 distributorů, 3 výrobci, 3 dovozci, 2 zplnomocnění zástupci), u kterých prověřila 29 výrobků. Kontrolovanými výrobky byly elektrokoloběžky bez sedadla, které nejsou považovány za hračku, a s maximální konstrukční rychlostí 25 km/h.

ČOI zjistila nedostatky u 16 výrobků. Inspektoři ČOI se zaměřili u distributorů především na kontrolu značení a průvodní dokumentaci elektrokoloběžek, u výrobců a dovozců pak na kontrolu splnění podmínek pro uvedení výrobků na trh. Ověřovali, zda je k výrobkům přiloženo ES prohlášení o shodě, návod k použití v českém jazyce a zda tyto dokumenty obsahují další požadované informace. U některých výrobků bylo zjištěno více nedostatků současně. Konkrétně se jednalo: v 9 případech to byly nedostatky v ES prohlášení o shodě, kdy v 6 případech nebylo přiloženo k výrobku, ve 2 případech obsahovalo administrativní nedostatky a v 1 případě nebylo poskytnuto v českém jazyce. Ve 4 případech byly zjištěny nedostatky v návodu k použití, kdy ve 2 případech nebyl přiložen k výrobku, v 1 případě byl přiložen pouze v cizím jazyce a v 1 případě obsahoval administrativní nedostatky. Ve 12 případech byly zjištěny nedostatky v označení výrobku, kdy v 5 případech nebylo uvedeno označení výrobce včetně adresy, ve 3 případech nebyly uvedeny bezpečnostní informace v českém jazyce a ve 4 případech nebyl uveden rok výroby.

Česká obchodní inspekce za zjištěné nedostatky uložila 5 pokut příkazem na místě v celkové hodnotě 33 000 Kč a 5 pokut příkazem ve správním řízení v celkové hodnotě 105 000 Kč. V 1 případě byl podán návrh na zahájení správního řízení, ve 2 případech správní řízení probíhá a v 1 případě bylo porušení řešeno domluvou.

V rámci této kontrolní akce ČOI odebrala 7 vzorků výrobků, u kterých byly provedeny laboratorní zkoušky ověřující, zda výrobky splňují základní požadavky nařízení vlády č. 176/2008 Sb., o technických požadavcích na strojní zařízení, v platném znění. Provedeným zkouškám všechny vzorky vyhověly.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru