Co je vlastně za měsíc? Přes den totiž naměříme nějakých 13 °C
Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Den vyhrazený všem Oldřichům, 20. únor, se rozhodně nenesl ve znamení zimy. V Děčíně, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem a i jinde se rtuť teploměru vyšplhala až na 14 °C. V metropoli našeho kraje, konkrétně ve Vaňově, v jednu chvíli byla na 14,3 °C, takže relativně kousek od rekordu z 20. února 1990, kdy se zastavila na 15,4 °C.

Patnáctky z devadesátého roku sice překonány nebyly, ale to nic nemění na tom, že řečená města patřila k nejteplejším místům v celé České republice. Přes 13 °C měli mimo jiné v Žatci nebo v jihomoravské Lednici. V Krušných horách, v polohách 600 až 900 m n. m., teploměr ukázal až plus minus 8 °C. Má takhle vypadat dvaaosmdesátý den meteorologické zimy (která trvá od 1. prosince do 28. až 29. února), co myslíte? Počasí se očividně domnívá, že toto je v pořádku, protože víceméně ve stejném teplotním duchu se ponesou i nadcházející dny.

21. února: Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Mraků dost, srážky však žádné, resp. jen přeháňky na Děčínsku a Šluknovsku.

22. února: Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C. Mraků celkem dosat, navzdory tomu nulové srážkové úhrny. Úplně všude.

23. února: Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C. Mraků fakt dost, ve druhé polovině dne s ojedinělými přeháňkami.

Úplně jinačí počasový příběh se psal od 21. do 23. 2. 1970, kdy sice nepanovaly celodenní mrazy, zato se dařilo sněhulákům. Nejen ve vyšších nadmořských výškách, nýbrž i v těch nejnižších. Na Chomutovsku tenkrát měli přibližně 12 cm sněhu, v Ústí nad Labem-Vaňově 17 cm, v Děčíně 20 cm, avšak Teplice hlásily 0,36 metru, Varnsdorf 0,39 metru a třeba Doksy 0,40 metru, přesně o polovinu méně než Nová Ves v Horách. Samozřejmě by se našli i sněhoví plebsáci. Jako Žatec, ten měl na kontě 3 cenťáky, podobně jako Doksany, ty měly 5 cenťáků.

Smutné je, že teď, po 53 letech, budou mezi plebs patřit také Krušné hory. Ani tam se v blízké době sníh nechystá, natožpak do nížin. Ta zima nám nějak vyšuměla...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru