Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj, Litoměřicko - Litoměřičtí policisté evidují v poslední době stále více případů, kdy podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby manipulovat k provedení nestandartních plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Trpkou zkušenost s výše uvedeným jednáním měla čtyřiačtyřicetiletá žena z Podřipska, která nabízela prostřednictvím internetových inzertních portálů k prodeji počítačové hry v celkové hodnotě 500 korun. O uvedené hry projevila zájem neznámá osoba, která se s prodávající domluvila, že zboží bude odesláno prostřednictvím přepravní společnosti na kterou jí zašle odkaz.

Poškozená otevřela odkaz na stránky přepravní společnosti a zde vyplnila své osobní údaje včetně veškerých údajů k platební kartě. Následně neznámé osobě přeposlala mobilní klíč pro potvrzení přidaného zařízení do mobilního bankovnictví, čímž jí umožnila přístup ke svému bankovnímu účtu. Poté zjistila, že kdosi peníze ze spořicího účtu bez jejího vědomí přesunul na běžný účet, odkud bylo zadáno několik plateb. V tu chvíli poškozená pochopila, že byla pravděpodobně podvedena a informovala svou banku. Zde se dozvěděla, že pravděpodobně neznámý podvodník podal žádost o úvěr v blíže nespecifikované výši, který však po zásahu poškozené nebyl naštěstí poskytnut.

"Ukázalo se, že bez jejího vědomí jí bylo odčerpáno z bankovního účtu více než 170 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. V případě dopadení a odsouzení hrozí neznámému pachateli až 8letý trest odnětí svobody," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru