Foto: Město Varnsdorf
Děčín

Varnsdorf - Již v šesti lokalitách, oproti dřívějším třem, mohou občané využívat nádoby určené na sběr jedlých olejů a tuků z domácnosti.

Na třídění odpadu jsme si již všichni zvykli. Třídíme papír, sklo, plast a další suroviny. Ale co takové jedlé oleje a tuky? Jsou to ty zbytky z pánve po smažení řízků, ale také olej z nakládaných sýrů či zeleniny, stejně jako ztužený tuk, zbytky sádla a másla. Zkrátka veškeré oleje a tuky používané v kuchyni. Lidé je pak často vylévají do výlevky dřezu či toalety.

Tam ovšem oleje a tuky v jakékoli podobě nepatří. Tuky a oleje totiž v kanalizaci zchladnou a společně s dalším drobným odpadem pak vytváří na stěnách potrubí povlak, který může časem vést až k ucpání kanalizace. Ve větším množství pak tuky samozřejmě představují značný problém na čistírnách odpadních vod.

První nádoby na separaci olejů a tuků rozmístil Varnsdorf na jaře v roce 2021. Nyní došlo k jejich rozšíření o další tři stanoviště. Celkem jich bude po městě šest. Do budoucna se nevylučuje jejich rozšíření i do dalších částí města. A jak tuto surovinu třídit? Oleje a tuky stačí přelít do uzavíratelné nádoby (např. PET lahve) a odložit ji do speciální nádoby, která je viditelně označena nápisem OLEJE.

Nádoby na jedlé oleje a tuky:

  • Lesní 2970
  • Karolíny Světlé 3063
  • Západní 2754
  • Lipská x Zimní
  • Boženy Němcové 2525
  • Nemocniční 3321

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru