Tři ze čtyř obžalovaných chtějí uzavřít dohodu o vině, případně prohlásit vinu. Foto: jip
Děčín

Ústí nad Labem – Případem výroby pervitinu, prodeje i pašování marihuany za účasti dealerů z Teplicka i občana Albánie se zabývá Krajský soud v Ústí nad Labem. Stojí před ním čtyři obžalovaní.

Zápletka převozu drog připomíná scénář filmu Millerovi na tripu v hlavní roli s Jennifer Aniston a Jasonem Sudeikisem – drobný dealer drog dostane za úkol převézt zásilku marihuany z Mexika do států. Aby unikl pozornosti policie, vydá se do Mexika v karavanu se svou sousedkou a dvěma teenagery, přičemž měli představovat rodinku na dovolené.

Podobně probíhal převoz drog ze Španělska po Evropě. Obžalovaný Jiří Demeter po propuštění z vězení ve Švédsku se zkontaktoval se svým starým známým – drogovým dealerem Albanem Qamou, který potřeboval přepravit pytle s marihuanou ze Španělska. Qama se netajil, že chce prodat svoji firmu obchodující s vozy v Německu, aby mohl obchodovat s drogami. Jiří Demeter proto zajistil svého známého, který s jednou ženou a její dcerou odjeli karavanem do Španělska, odkud převezli drogy do Německa. Při dalším transportu řidiče doprovázela jiná žena.

Druhý plánovaný transport se neuskutečnil, povedlo se uspořádat až třetí transport. Při něm se však převozci rozhodli, že drogy nedodají tam, kam měli. „Když jsme přespávali na odpočívadle, dohodli jsme se, že drogy přivezeme do Čech,“ potvrdil při výpovědi u soudu Jiří Demeter.

Zatímco skupinu kolem Jiřího Demetera zatkli v Česku, muže z Albánie na základě mezinárodního zatykače přivezla eskorta do Čech ze Španělska. Muž, který byl najat, aby přepravoval drogy ze Španělska na místa určení, je již odsouzen a odpykává si trest ve vězení. I on bude před soudem vypovídat.

Jiří Demeter je obžalovaný také z výroby drog a prodeje. „Vařil jsem také v garáži na zahradě v Oseku a v prostoru, který jsem měl pronajatý jako barbershop,“ přiznal obžalovaný. Už na policii také vypověděl, komu drogy prodával po dobu dvou let a odkud získával potřebné ingredience na výrobu. „Drogy jsem pokaždé vařil já, ostatní obvinění buď jen sháněli materiál, nebo po mně uklízeli,“ podotkl muž, který na počátku soudního jednání uvedl, že je připraven prohlásit, že je vinen a má zájem uzavřít dohodu o trestu se státní zástupkyní. Soudce jej ale dopředu upozornil, že navržený trest v podobě odnětí svobody na sedm let považuje za příliš nízký.

Albano Qama s obžalobou nesouhlasí, byť nepopírá zapojení do skutku v obžalobě popsaných. „Jiří Demeter ve výpovědi neříká pravdu, nejsem ten boss, jak mě ve výpovědi vykresluje,“ prohlásil před soudem Albano Qama.

Na lavici obžalovaných usedli čtyři muži. Foto: jip

Ostatní dva obžalovaní, kteří jsou viněni z výroby či distribuce drog, chtějí zcela či částečně prohlásit vinu. Jeden z obžalovaných je stíhaný na svobodě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru