Tuleň Kašek byl ikonou Zooparku Chomutov. Foto: Jitka Fárová
Děčín

Chomutov – Zoopark Chomutov ve středu odpoledne na sociálních sítích zveřejnil smutnou zprávu. S ohledem k rapidně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu tuleně Kaška, jednoho z nejoblíbenějších zvířat chomutovského zooparku, jej museli chovatelé uspat. Kašek byl nejdéle žijícím samcem tuleně kuželozubého v evropském chovu.

Loni Kaškovi chovatelé v zooparku připravili krásnou oslavu k jeho jubileu (informovali jsme ZDE). Tuleni se ve volné přírodě dožívají průměrně 25 let, Kašek tak už v roce 2023 byl skutečně zasloužilý senior. Ještě letos na jaře byl plný chuti do života a při komentovaném krmení bavil přihlížející pleskáním o břicho, když žadonil o další rybu.

Situaci se chovatelé ještě snažili zvrátit tím, že Kaškovi do jídla přidávali antibiotika s nadějí, že by se mohlo jednat o nějaký zánět, ani to však nepomohlo a ve středu ráno museli udělat smutné rozhodnutí. 

„Je to přirozený běh života, nevyhnutelná součást práce v zoologické zahradě. Přesto to zpracováváme hodně těžko,“ přiznala ředitelka zooparku Věra Fryčová, že odchod tuleního veterána zooparkem otřásl.

Kašek v posledních dnech viditelně chřadl a jeho zdraví se rapidně zhoršovalo každý dnem. „Přestal být aktivní, potravu už skoro nepřijímal a kvůli selhávání oběhového systému už se nedokázal ani potápět,“ popisuje smutně vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Nejhůře nesou ztrátu Kaška jeho dvě chovatelky. Foto: jip

Slova těžko nacházejí i chovatelky tuleňů, které měly ke Kaškovi nejblíž. „Prožíváme to hrozně. Skončila éra Kaška, ikony zooparku,“ říká zlomeným hlasem jedna z nich, Marcela Horáčková. Ani její kolegyně Monika Jarošová se neubrání slzám. „Byla jsem s ním až do konce, i když jsem měla mít volno. Ta ztráta se nedá popsat.“

I přes momentální smutek bude vzpomínka na Kaška navždycky spojená nejen s radostí, kterou rozdával návštěvníkům, ale také s výjimečnou dlouhověkostí. Jak potvrzují data ze zoologických zahrad, Kašek byl nejstarší samec tuleně kuželozubého v chovech evropských zoologických zahrad. „Ještě loni v březnu oslavil v plné síle čtyřicáté narozeniny. Jsme rádi, že jsme si to s ním mohli prožít,“ vzpomíná ředitelka Fryčová.

V chomutovském zooparku prožil Kašek nádherných osmadvacet let. Viditelně si užíval zdejší prostředí, bavil návštěvníky, zplodil osm potomků. Poslední Tomina žije v Chomutově dodnes, stejně jako její matka Kruope.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru