Výpadek ovlivňuje i provoz letišť. Ilustrační foto
Děčín

ČR – Nebývale rozsáhlý výpadek online služeb Microsoftu dnes postihl země od Spojených států, přes Británii po Japonsko či Nový Zéland.

Mezi zasaženými firmami jsou McDonalds, United Airlines, londýnská burza LSE, Letiště Václava Havla a mnohé další.

V Japonsku McDonalds pozastavil provoz hned třetiny svých tamních restaurací. V Británii televizní stanice Sky nemohla kvůli výpadkům dnes ráno živě vysílat.

Situace může mít dnes závažný dopad na trhy po celém světě. Výpadek na burzách negativně ovlivňuje profesionální obchodníky s derivátovými kontrakty nebo tvůrce trhu, neboť se mohou potýkat s nedostatkem likvidity, jež znemožní naceňování či provádění zajišťovacích operací u existujících investic.

Akcie londýnské burzy v reakci klesají.

Oslabují také akcie Microsoftu nebo společnosti CrowdStrike, jejíž kyberbezpečnostní software je středobodem výpadku. CrowdStrike potvrdila, že právě počítače s jejím softwarem čelí výpadkům, při nichž operační systém Microsoft Windows náhle „padá“.

První výpadky se objevily v USA včera večer a týkaly se služeb Microsoftu Azure a 365. Některé letecké společnosti v USA proto v reakci uzemnily své lety a tedy pozastavují provoz. Týká se to i těch největších, jako jsou United Airlines, Delta Airlinies či American Airlines.

Problémům čelí také pražské Letiště Václava Havla, které zaznamenává výpadek odbavovacího systému. „Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek," píše Letiště Praha na sociální síti X.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru