V olympijském areálu si můžete vyzkoušet i to, co obnáší sportovní forma závodní turistiky. Foto: jip
Děčín

Most – V samotném závěru Olympijského festivalu se v areálu u mosteckého jezera prezentuje i Klub českých turistů. Kromě toho, že můžete vyhrát nejnovější knihu této organizace, která u nás sdružuje turisty již více než sto let, ale můžete se dozvědět spoustu zajímavých informací. Ale taky se hlavně pobavit. 

Expozice je zaměřená především na dětské účastníky, nicméně během prvních dvou dnů, kdy si KČT svůj vymezený prostor vybavila, láká návštěvníky všech věkových kategorií. „Máme tu pro ně připraveny hry a soutěže, kvízy s turistickou tematikou. Zajímavostí úplně pro všechny návštěvníky je mapa, do níž si mohou zapíchnout špendlík do místa, odkud do Mostu přijeli. Je tu i řada návštěvníků z ciziny, takže ti si zapisují zemi a místo vedle na papír a přidávají k tomu špendlíky," říká Zdeněk Vejrosta, vedoucí prezentace turistiky na Olympijském festivalu. Na papíru tak již najdete špendlíky u zemí jako je Švédsko, Maďarsko či dokonce Ekvádor.

Další aktivitou je ukázka turistického závodu, což je vlastně vrcholová sportovní forma turistiky. „Jde o terénní běh v délce 4-6 km, přičemž se v rámci toho plní určité disciplíny jako je znalost turistických značek, určování památek, určování dřevin, odhad vzdálenosti, azimutové úseky či uzlování, hod na cíl, plížení. Tady v rámci festivalu jde samozřejmě jen o ukázku toho, co takový závod obnáší.," vysvětluje Zdeněk Vejrosta.

V sezóně se takového závody běhají na místní i krajské úrovni, přes Český pohár, mistrovství republiky. „Máme i reprezentační družstvo, které jezdí na mezinárodní závody, kde posledních 20 let kralujeme," může se pochlubit zástupce Klubu českých turistů.

Přímo pro Olympijský festival KČT připravil soutěž Pojďte s námi na výlet. „Cheme motivovat účastníky i k tomu, aby se šli podívat i mimo olympijský areál, když už dorazí do tohoto regionu. Protože zdejší dominantou je Hněvín, tak buď si mohou udělat selfie přímo na Hněvíně, případně aspoň pod Hněvínem. Když nám fotku do neděle pošlou, mohou vyhrát novou knihu Klub českých turistů Turistická značka," popisuje podmínky soutěže Zdeněk Vejrosta. Selfie zašlete na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a uveďte jméno, příjmení a adresu. „V pondělí 12. 8. proběhne losování a vítěze zveřejníme na stránkách Klubu českých turistů," uzavírá Zdeněk Vejrosta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru