Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj, Litoměřicko - Dvě střední školy, příspěvkové organizace Ústeckého kraje, se v nadcházejícím školním roce stanou garantem šíření programu prevence duševního zdraví žáků i učitelů v programu Zázemí pro duši, na kterém spolupracuje Ústecký kraj s Nevypusť duši, z. s.

Až třetina dětí a mladých lidí se potkává s duševními obtížemi, které zhoršují jejich prospěch a konkurenceschopnost při vzdělávání. Detailní vhled do psychické pohody žáků přinesl unikátní výzkum na 2. stupni základních škol a středních školách, který realizoval Ústecký kraj ve spolupráci s výzkumným týmem Anreva Solution v roce 2023. Přestože děti tráví ve škole většinu svého dne, školy si často s tématem duševního zdraví neví rady.

„V našem kraji budou ve školním roce 2024/2025 minimálně 2 školy zasíťované pro udržitelný systém prevence a vzdělávání a stanou se inspirací pro ostatní. Těmito ambasadorskými školami budou Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice a Gymnázium Roudnice nad Labem. Ty budou garantem pokračování a šíření programu prevence a nástrojů péče o duševní zdraví v kraji. Díky projektu získáme přehled o úrovni wellbeingu na středních školách, databázi strategických plánů pro krizové situace a inspiraci aktivit pro podporu duševního zdraví. Program rovněž přispěje k prevenci syndromu vyhoření u vyučujících,“ říká radní pro školství Jindra Zalabáková.

Ústecký kraj ve spolupráci s Nevypusť duši, z. s. pomáhá středním školám vytvářet prostředí, kde má téma duševního zdraví své pevné místo. Zázemí pro duši je komplexní půlroční program zaměřený na péči o duševní zdraví žákyň/žáků a celého pedagogického sboru. Jeho cílem je zakotvení péče o duševní zdraví do života školy a vytvoření zázemí pro péči o duševní zdraví pedagogů, dětí a dospívajících

Včasná prevence, posilování psychické odolnosti a pohody, zvyšování povědomí o dostupných službách pomoci a i samotné ochoty vyhledat pomoc je důležitý balíček kompetencí jak pro vyučující a vedení školy, tak žáky a žákyně. Právě tyto znalosti program Zázemí pro duši do školy přináší a učí ji pečovat o duševní zdraví komplexně a dlouhodobě stejně jako o zdraví fyzické. Program byl od roku 2022 pilotován Nevypusť duši, z. s. i v našem kraji a evaluován společně s výzkumnou agenturou PAQ Research.

Program Zázemí pro duši kombinuje několikadenní workshopy pro vyučující, pětihodinové interaktivní workshopy Duševní zdravověda pro středoškoláky*ačky, webináře pro učitelský sbor a vedení školy, online setkání pro třídní vyučující, závěrečnou reflexi, metodickou podporu a specializovaný mentoring. Skrze program je podporován rozvoj školního parlamentu, lokální síťování s odbornými službami a efektivnější komunikaci mezi žákyněmi, žáky a vedením školy v jejich potřebách.

Úloha kraje je klíčová pro zajištění koordinace a komunikaci mezi všemi zúčastněnými stranami a pro šíření osvědčených postupů a výsledků programu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru