Areál chomutovské nemocnice. Foto: Krajská zdravotní
Děčín

Chomutov - Domácí komunitní péči nabízí od letošního července budoucím rodičkám, stejně jako novorozencům a jejich maminkám, Nemocnice Chomutov. Novou službu nabízí chomutovská porodnice jako první z šesti porodnic Krajské zdravotní. 

Většina dnešních mladých žen má povědomí o poskytování péče porodní asistentkou v nemocničním prostředí, avšak nevědí o možnosti využití komunitní péče v období šestinedělí. Péče porodní asistentky o ženy po porodu v domácím prostředí je v dnešní době v České republice stále opomíjená. Chomutovská porodnice je teprve druhou porodnicí v Ústeckém kraji, která tuto službu maminkám poskytuje. Jde o zdravotní službu, kdy porodní asistentky dojíždějí za rodičkami přímo domů, aby je připravily na jejich brzký porod a ženám, které byly propuštěny z porodnice, zajišťují doma i poporodní péči a kontroly miminek.

„Nová generace rodiček přichází s jasnými představami o svém porodu. Cílí na moderní vybavení, nové trendy v porodnictví, a především na individuální přístup. Právě porodní asistentky jsou nedílnou součástí individuálního přístupu k ženě i porodu. Vztah mezi rodičkou a porodní asistentkou se v domácím prostředí stává těsnějším a budoucí maminka si tak vytváří i větší důvěru k našemu zařízení a personálu, cítí se bezpečněji,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Radek Kochlöfl.

Služba zahrnuje celkem čtyři návštěvy, které jsou plně hrazeny pojišťovnou. Z toho jedna návštěva je ještě v těhotenství, další tři návštěvy jsou již prováděny v době šestinedělí. Aby mohla nastávající maminka službu domácí komunitní péče využít, musí se nejdříve dostavit do těhotenské poradny k registraci. Zde ji bude provedena kompletní anamnéza, na základě které lékař rozhodne, zda může další poradna proběhnout v pohodlí domova. Důležitou podmínkou je fyziologická gravidita. Pokud je vše v pořádku, nabídne sestra rodičce další návštěvu doma, kdy se jí s konkrétním termínem ozve porodní asistentka, která ji bude mít v péči.

„Dříve bylo zcela běžné, že si šestinedělky hlídala převážně porodní asistentka a my bychom na to rádi navázali. Pro maminky v šestinedělí je velká výhoda, že nemusí nikam dojíždět s čerstvě narozeným miminkem, mohou zůstat doma, a přesto mít jistotu, že v případě potřeby budou mít potřebnou podporu a pomoc v domácím prostředí, kde se cítí nejpřirozeněji,“ vysvětluje vrchní sestra Bc. Veronika Hýblová.

Komunitní porodní asistentka pečuje o fyzický i psychický stav šestinedělky, kontroluje novorozence, edukuje maminku o kojení, přebalování i manipulaci s novorozencem, péči o prsy, jizvu či pupík.

Kromě služby domácí komunitní péče nabízí chomutovská porodnice další novinky. Jednou z nich je porodní gauč, jehož největší předností je jeho variabilita a umožnění porodu v téměř jakékoliv poloze, kterou si rodička zvolí a cítí se v ní dobře. Ještě letos rozšíří své služby o rebozo šátek. Masírování a cvičení se šátkem uvolňuje nadměrně zatížené svaly, a tedy i napětí. Úvaz pak pomáhá bříško polohovat do potřebné polohy, čímž se rovněž odstraňuje bolest zad, vazů pod břichem, beder nebo třísel. A správnou polohou bříška se navíc posiluje pánev a usnadňuje orientace plodu do správné polohy.

Dlouhodobě nabízí chomutovská porodnice svým klientkám možnost využití aromaterapie, muzikoterapie s vlastním playlistem nebo vaginální bylinné napářky. Velkou výhodou pro rodičky je nonstop dostupná možnost epidurální analgezie, kterou využívá 30 % rodiček. Při pobytu v porodnici je maminkám k dispozici služba laktační poradkyně, možnost zapůjčení kojících polštářů nebo návštěva nutriční terapeutky.

 „Byli bychom moc rádi, aby budoucí maminky věděly, že chceme být porodnicí otevřenou a naslouchající. Naší snahou je porozumět a plnit přání rodiček, ovšem vždy s ohledem na bezpečnost jejich i dítěte. Budoucí maminky se k nám mohou přijít kdykoliv podívat, zeptat se na to, co je trápí, i mimo předporodní kurz,“ podotýká lékařka MUDr. Kamila Žižková.

Domácí komunitní službu se chystá poskytovat také porodnice v Litoměřicích a Děčíně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru