Takto nyní vypadá staveniště. Vznikne zde jakýsi bunkr, kde budou skladovány odpadky, za nimi bude stát denní zásobník s kotlem roštového charakteru. Za tím bude stát kondenzační turbína. Nejdražší bude poslední stavba – chemická čistírna kouřových plynů.
Děčín

Komořany – Dlouhých patnáct let trvaly přípravy, než došlo ke dni D. Ten nastal ve středu 28. srpna. Tehdy zástupci teplárny a měst poklepali na základní kámen. Čeho? Budoucího zařízení pro energetické využití odpadu, zkráceně ZEVO. V průmyslové zóně, v areálu Teplárny Komořany má vyrůst během dvou let. Plánuje se, že do provozu bude uvedeno na jaře 2027.

Zařízení pro energetické využití odpadu je vlastně spalovna. Energetici toto označení ale neradi slyší, má v sobě negativní konotace, lidé si pod tímto slovem představují neekologické zařízení, kde se jen pálí odpadky. „Mnohé překvapí, že ZEVO je mnohem ekologičtější než teplárna spalující uhlí. Má totiž mnohonásobně přísněji nastavené limity pro množství vypuštěných škodlivých látek," podotknul Milan Boháček, generální ředitel United Energy.

Odpadky zcela nahradí spalování uhlí v Komořanech, a to v objemu přibližně 120 000 tun hnědého uhlí za rok, což výrazně přispěje k redukci emisí CO2.

Nové zařízení v Komořanech, jak se říká, zabije hned tři mouchy jednou ranou. „Minimálně do roku 2050 nám zajistí zdroj tepla pro města Most a Litvínov, ke kterým se, pokud vše půjde dle plánů, přidá příští rok i Meziboří. Sníží se značně množství škodlivin vypouštěných do ovzduší, a hlavně to pomůže městům vyřešit otázku, kam s odpady. Odpady jsou surovinou, která rozhodně nezmizí, i nadále jí bude dostatek," doplnil Milan Boháček.

Na to poukázal také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller: „Pro obce v našem kraji je to skvěle načasované. Od roku 2030 už se nebude moci skládkovat odpad a města a obce po celém Česku tak musí spojit síly, aby vyřešily, kam s ním. Proto jsem rád a doufám, že to tak bude, že se zařízení uvede do provozu v plánovaném termínu."

Memoranda s obcemi na dodávání odpadu uzavírá společnost United Energy již několik let. A stále se přidávají další. Nejnověji například Žatec a Louny. Zájem mají ale i obce z Karlovarského kraje. A dokonce až z Chebu. „Cheb projevil sám zájem o naše řešení likvidace odpadů a snaží se nyní kontaktovat ostatní obce v jejich okolí a vytvořit systém sběru odpadu, který by pak naložily na vlak a odvezly sem do Komořan,“ potvrdil ředitel Boháček.

Zařízení v Komořanech bude ročně schopno zhodnotit až 150 000 tun zbytkového odpadu. „Spálit de facto můžeme cokoliv, co se má dnes házet do černé popelnice, tedy komunální odpad. Počítáme s tím, že dnes už každý umí odpad třídit, přesto samozřejmě bude probíhat kontrola jak strojová, tak zaměstnanci, kteří budou kontrolovat a odstraňovat případný nevhodný či objemný odpad ze zásobníků, kam se bude odpad svážet,“ dodal Boháček.

Díky efektivnímu využívání lokálního komunálního odpadu plánuje teplárna ušetřit okolo 120 tisíc tun hnědého uhlí za rok. „Odpad je surovina se značným energetickým potenciálem, což v dnešní turbulentní době může znamenat velkou výhodu. Zároveň se jedná o domácí produkt, který se nemusí vozit přes půl světa a je na rozdíl od fosilních paliv považován za CO2 neutrální,“ vysvětluje Petr Mareš, technický ředitel United Energy, do jehož gesce projekt spadá. United Energy se už dopředu, při plánování projektu zavázala, že do Komořan se nebude svážet odpad z Německa.

Poklepání na základní kámen se ujali zástupci společnosti United Energy, Ústeckého kraje, Ministerstva životního prostředí ČR, ale i obcí, které chtějí zařízení poskytovat odpadky. Jsou to Bílina, Děčín, Cheb, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Litvínov, Louny, Most, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec. Foto: jip

ZEVO Komořany bude v Česku teprve pátým zařízením tohoto druhu v Česku. Celkové investiční náklady na stavbu přesáhnou 5 miliard korun, přibližně polovinu z této částky pokryje dotace z Modernizačního fondu. „United Energy je součástí energetického holdingu Dana Křetínského a zbytek té investice bude tedy financován v rámci jeho aktivit,“ doplnil Milan Boháček.

ZEVO není v Komořanech jediným dekarbonizačním projektem, který znamená absolutní odklon od uhlí. „Pro výrobu tepla budeme využít nejen spalování odpadků, ale i plyn a už nyní k tomu využíváme biomasu. Mimochodem posledních dní jsou města Most a Litvínov zásobovány teplou vodou ohřátou pouze čistou zelenou energií,“ uzavřel Boháček.

ZEVO Komořany není jediným zařízením tohoto typu, které se plánuje postavit v severních Čechách. Stejný projekt, ale daleko menšího rozsahu, má vzniknout i v sousedním Chomutově. „Pokud tomu tak opravdu bude, budou z toho těžit města, protože je bude zajímat cena svozu odpadů a konkurenční prostředí ji sníží. „Pro nás to samozřejmě je trochu komplikace, ale ten perimetr, odkud plánujeme odpad odebírat, je opravdu obrovský. Obavy, že bychom měli odpadků nedostatek, opravdu nemáme,“ uzavřel Milan Boháček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru