Ilustrační snímek
Děčín

Děčín - Děčínská hudba, básně, pověsti nebo zvuky proplouvajícího parníku – to je pouze ochutnávka toho, co si budete moct poslechnout díky Poesiomatu na Smetanově nábřeží. Tento přístroj ve tvaru černé zakřivené trubky můžete chápat jako takový jukebox, díky kterému si přehrajete několik předvolených zvukových záznamů spojených s Děčínem. Slavnostní odhalení Poesiomatu proběhne ve středu 11. září.

Již brzy bude stačit stisknout tlačítko, zatočit klikou a na Smetanově nábřeží se rozezní zvuky nového Poesiomatu.

„Historie, kultura i odkaz našeho města. To vše je skrze nový Poesiomat přiblíženo lidem hravou formou. Doslova. Jedná se o jeden z prvních uměleckých projektů podobného druhu v Ústeckém kraji a já věřím, že nás opět více zvýrazní na turistické i kulturní mapě celé republiky. Místo a skladby jsme vybírali tak, aby společně dokonale ladily. Spojené s ikonickým panoramatem děčínského zámku, Tyršova mostu a řeky Labe. Věřím, že se nový prvek bude líbit, bavit a hrdě reprezentovat,“ uvedl Martin Pošta (Volba pro Děčín), náměstek primátora pro školství, kulturu a sport.

Na 19 nahrávkách si budete moct poslechnout nejen děčínskou poezii, ale také řadu děčínských muzikantů a písní vztahujících se k Děčínu. Nebudou chybět ani místní pověsti, příběhy pamětníků nebo také zvuky proplouvajícího parníku či sokolská rozcvička s děčínským rodákem Miroslavem Tyršem. Podle vedoucí Městského centra kultury a cestovního ruchu Markéty Lakomé Poesiomat nejen oživí samotné nábřeží, ale také přiblíží Děčín netradičním způsobem.

„Díky zvukovým nahrávkám mají turisté i místní jedinečnou příležitost se více seznámit s děčínskou tvorbou a dozvědět se řadu zajímavostí o městě, například jaké pověsti panují o zdejších památkách nebo který hudební skladatel stojí za ‚Děčínským valčíkem‘,“ vysvětluje Markéta Lakomá.

Většina nahrávek se navíc vztahuje k samotnému okolí Poesiomatu.

„Na Smetanově nábřeží se spojuje horizontála Labe a cyklostezky s vertikálou Pastýřské stěny a děčínského zámku. Ať už tedy budete poslouchat zvuky přístavu, pověst o Pastýřské stěně nebo Tyršovu sokolskou rozcvičku, všechno odsud i uvidíte,“ říká básník a jeden z tvůrců děčínského Poesiomatu Radek Fridrich.

Slavnostní odhalení Poesiomatu bude ve středu 11. září od 17 hodin. Více informací k Poesiomatu naleznete na stránkách www.idecin.cz.

Děčínský Poesiomat mohl vzniknout za finanční podpory: RAC s. r. o., Studio Maglen s. r. o., JAW.cz s. r. o., EpaS-BS s. r. o., Fyziotoncar s. r. o., RYKO a. s., Wali CZ s. r. o., Free4U s. r. o.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru