Foto: Město Děčín
Děčín

Děčín - Ve čtvrtek 26. září proběhne v našem městě veřejně přístupná analýza směsného komunálního odpadu. Jejím cílem je zjistit, jak jsou na tom občané města s tříděním odpadu a jaké složení má odpad odložený v černých nádobách. Akce se zúčastní školáci, ale možnost seznámit se s problematikou má i veřejnost, a to na Masarykově náměstí od 9 do 13 hodin.

„S rozborem směsného odpadu máme jako město zkušenost. Tentokrát ale chceme do procesu v rámci osvěty zapojit i školy a veřejnost. Osobně budu na místě po celou dobu akce. Zajímá mě, jak samotný výsledek, tak i názory občanů na problematiku odpadového hospodářství,“ říká náměstkyně primátora Anna Lehká, která se tématu dlouhodobě věnuje.

Analýza odpadu proběhne ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s. Popelářský vůz provede klasický svoz směsného komunálního odpadu a dopraví ho přímo na Masarykovo náměstí. Vzorek pak podrobně rozeberou pracovníci odborné firmy podle speciální metodiky, která je dlouholetým výsledkem kombinace českých i zahraničních metodik a zohledňuje, mimo jiné, řadu faktorů ovlivňujících skladbu odpadu (roční období, typy zástaveb apod.).

Rozbory spočívají v ručním roztřídění vzorku odpadu do definovaných skupin, jako jsou papír/lepenka, plasty, sklo, kompostovatelný i nekompostovatelný odpad, kovy, elektroodpad, nápojové kartony, nebezpečný odpad, textil... Jde tedy o odpady, které do směsného komunálního odpadu nepatří a mají správně končit v barevných nádobách, případně na sběrných dvorech a střediscích. Pouze odpad, který nelze zařadit do některé z popsaných látkových skupin, je v současnosti netříditelný. Je to tedy takový odpad, který do černých popelnic na směsný komunální odpad patří.

Samotné rozbory směsného komunálního odpadu z obcí se provádí v sudé roky napříč celou Českou republikou s více než patnáctiletou tradicí. Jen v roce 2022 jich bylo provedeno 160 v téměř 20 lokalitách s různými typy zástavby. Veřejně přístupné rozbory jsou ale výjimečnou záležitostí, která se v září uskuteční právě v Děčíně.

Akce se může zúčastnit veřejnost a také školáci. Bude pro ně, mimo jiné, připravený speciální program Tonda Obal, který obstará společnost EKO-KOM. Zkušení lektoři dětem vysvětlí, jak, kam a proč se odpad třídí a co se z něj dále vyrábí. Budou mít možnost se podívat na řadu vzorků recyklovaných materiálů a také budou moct sledovat, jak probíhá vzorkování odpadu z našich popelnic. Na vlastní oči tak uvidí, co všechno by v našich běžných popelnicích nemělo vůbec skončit. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru