Zkontrolujte si doklady k řízení motorových vozidel. Ilustrační snímek: Craig Adderley
Děčín

Ústecký kraj - Jen necelé tři měsíce zbývají na výměnu téměř 86 tisíc řidičských průkazů v Česku, z toho šesti tisíc v Ústeckém kraji. Řidičský průkaz platí deset let, takže je snadné na jeho výměnu zapomenout. Výměna je zdarma a lze o ni požádat až 90 dní před koncem platnosti. Jízda s neplatným dokladem může vést k pokutě až 2 500 Kč. Díky bankovní identitě, nejrozšířenějšímu způsobu digitálního ověření totožnosti, lze o nový řidičský průkaz snadno požádat online přes Portál dopravy.

 „Žádost o nový řidičák mohou lidé rychle, jednoduše a pohodlně vyřídit online ze svého domova s pomocí bankovní identity. Ne vždycky to mají občané k úřadu s rozšířenou působností blízko. Navíc každá cesta na úřad stojí čas, peníze a často i nervy. Díky Bank iD si mohou lidé jednu takovou cestu ušetřit,“ říká výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

Díky bankovní identitě není nutné žádat o nový průkaz osobně na úřadě. Online žádost o nový řidičský průkaz přes Portál dopravy může podat každý, kdo má bankovní identitu. Stačí se přihlásit pomocí své bankovní identity, zkontrolovat předvyplněnou žádost a odeslat ji. Běžná výměna řidičáku je zdarma, o nový řidičský průkaz lze požádat nejdříve 90 dnů před koncem platnosti toho stávajícího. Nový řidičský průkaz je pak hotov do 20 dnů a k vyzvednutí je na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Bankovní identita je nejčastěji používaný způsob ověření totožnosti online. Pro uživatele je její využívání navíc zdarma. Tuto službu už v Česku použilo čtyři a půl milionu lidí. Jejich počet se každoročně zvyšuje.

Co je bankovní identita?

Bankovní identita, digitální občanka, je zdaleka nejpoužívanější a bezpečnou metodou digitálního ověření totožnosti českých občanů u státních institucí a firem. Bankovní identitu má více než 6,5 milionů klientů bank, kteří využívají elektronické bankovnictví. Umožňuje jim jednoduché a bezpečné přihlášení k portálům státní správy i firem, jednoznačné prokázání osobních údajů (např. plnoletosti) a podepsání dokumentů. V České republice funguje od ledna 2021 pod značkou Bank iD. Bankovní identita významně přispívá k digitalizaci státní agendy i služeb soukromých firem. 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru