Ilustrační foto: CC0
Děčín

Děčín - Světový den osteoporózy vychází každoročně na 20. října. Letos se k němu nově hlásí i Děčínská nemocnice, která otevřela pracoviště denzitometrie. Pacientům nabízí screening osteoporózy – měření hustoty kostí. Po ústecké a litoměřické nemocnici je tak třetím pracovištěm v rámci Krajské zdravotní, kde se pacienti mohou nechat vyšetřit.

Cílem je odhalit počínající či již rozvinutou osteoporózu a včas zahájit vhodnou léčbu řídnutí kostí. Osteoporóza je onemocnění bez příznaků a může mít za následek vážné zlomeniny. Denzitometrie spolehlivě diagnostikuje hodnoty vápníku v kostech pacienta.

Osteoporóza, nebo také řídnutí kostí, je bezpříznakové onemocnění, kterým jsou nejčastěji ohroženy ženy po menopauze a muži starší 65 let. Při osteoporóze dochází k úbytku minerálů z kostní hmoty, který vede ke zvýšené křehkosti kostí. „Jsem rád, že se v děčínské nemocnici podařilo otevřít nové pracoviště pro diagnostiku denzitometrem. V rámci Krajské zdravotní jde o pacientsky velmi významnou spádovou oblast. Měření hustoty kostí spadá pod naše gynekologické oddělení a zajistí našim pacientkám i pacientům ještě komplexnější péči. Onemocnění osteoporózou totiž nebolí, ale může mít za následek i velmi komplikované a fatální zlomeniny,“ vysvětluje ředitel děčínské nemocnice – MUDr. Michal Hanauer, MBA.

Nejčastějšími komplikacemi osteoporózy jsou zlomeniny krčku stehenní kosti, obratlů a předloktí. Ty mohou vést až k úmrtí. V České republice podle statistik trpí osteoporózou až 8 % obyvatel, tedy téměř 900 000 lidí. Ti o své nebezpečné diagnóze často neví.

Komu je vyšetření primárně určeno:
• ženám ve věku 50-59 let a mužům ve věku 65-69 let na základě dotazníkového šetření rizika
osteoporózy u praktického lékaře.
• všem ženám nad 60 let
• všem mužům nad 70 let

Jak se objednat:
Online přes Portál pacienta Krajské zdravotní (zdravotnické pracoviště DENZITOMETRIE)
Telefonicky: 412 705 370 | 412 705 361

Adresa a otevírací doba pracoviště denzitometrie:
Oddělení Denzitometrie
Vila O, vchod 2 (u horního parkoviště)
U Nemocnice 1, Děčín II
8.00 – 14.00 hodin (denně mimo víkendy a svátky)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru