Děčín - Nadějný kuchař František Horáček ze Střední školy řemesel a služeb z Děčína se probojoval do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince 2018 v pražském gastro studiu Chefparade+.
Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.
Úkolem 15 finalistů je připravit naživo svůj originální recept zdravé, chutné a originální svačinky za použití výrobků Rio Mare. Na vytvoření moderní tuňákové svačinky mají časový limit 20 minut. Porotci budou hodnotit nejen chuť a přípravu, ale také nápad a foodstyling.
Nejlepší vyhrává poukaz v hodnotě 7 000 Kč a soutěžící na druhém a třetím místě získají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Pořadatelská porota vyhlásí „Zvláštní cenu Rio Mare“ v hodnotě 5 000 Kč. Navíc všechny školy, ze kterých budou ocenění kuchařky a kuchaři, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
O nejlepších soutěžících bude rozhodovat odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinary Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová. Finálovým kolem provede soutěžící herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
I letos bude do hlasování zapojena veřejnost, která na facebookových stránkách Rio Mare Česko udělí „Cenu veřejnosti“ v hodnotě 5 000 Kč v tuňákových produktech. Hlasování bude probíhat od 26. do 30. listopadu. Facebooková stránka nabídne rovněž živý finálový přenos. Velké finále se koná v úterý 4. prosince 2018 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Letošní již 6. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.
Špenátová roláda s tuňákem Rio Mare
Suroviny pro 4 porce: Piškotový korpus: 4 ks vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, hrst baby špenátu, sůl; Náplň: 1 balení Rio Mare Paté tuňákový krém, 1 konzerva tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, hrst baby špenátu, 200 g tvarohu, 2 lžíce tuku flora, 2 lžíce jarní cibulkové natě, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 3 lžíce semínek granátového jablka, sůl na dochucení.
Postup: Upečený piškot pomažeme Rio Mare Paté tuňákovým krémem, poklademe čerstvým špenátem a na špenát namažeme pomazánku z tvarohu (tvaroh, sůl, flora, cibulka, slunečnicová semínka). Poté na tvaroh dáme pruh tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, pruh baby špenátu, pruh strouhané mrkve a posypeme semínky granátového jablka a srolujeme. Následně roládu krájíme na trojúhelníky a podáváme ve dvou kusech s listy špenátu a zrníčky granátového jablka. Vršek rolády zdobíme Rio Mare Paté tuňákovým krémem v tubě.