Děčín - Trochu s předstihem čeká na všechny horolezecké nadšence vánoční dárek v podobě návštěvy Adama Ondry v Děčíně. Mezi lezci je jen málo těch, kteří by neznali jeho jméno. Usměvavý 24 letý kluk z Brna nepřestává překvapovat horolezce z celého světa. Je to neskutečné, ale tam, kde většina horolezců končí, tam se Adam rozlézá. Udává směr a posouvá hranice extrémně těžkého lezení pro pozemského lezce velice často nepochopitelně a neuvěřitelně.

Adam Ondra se věnuje lezení od svých třech let, závodně začal lézt v šesti letech a ve dvanácti letech se zařadil mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost a stal se trojnásobným mistrem světa. Přes deset let vede žebříčky skalních lezců a světová média jej nazývají českou senzací sportovního lezení. V září 2017 jako první přelezl novou nejtěžší cestu světa Silence (vlastní projekt obtížnosti 9c) a opět tak posunul hranice lezení. V letech 2007-2017 byl devětkrát nominovaný na ocenění Salewa Rock Award, které čtyřikrát získal.

Adam k tomu všemu stihl vystudovat Gymnázium a podnikový management na Masarykově univerzitě v Brně, naučil se anglicky, italsky a španělsky. Natočil několik dokumentů jako je třeba film Čarodějův učeň, který mapuje nejen nejtěžší lezení ve španělsku, ale i jeho cestu od dětství na vrchol. Další film Change z Norska, kde přelézá nejtěžší cestu Change v obří jeskyni nebo film mapující jeho život Lezení je umění.

Díky svým rodičům, kteří také velmi dobře lezli, začal lézt už v dětství a už od začátku střídal jeden úspěch za druhým. Na kontě má mnoho prestižních sportovních ocenění, trojnásobné mistrovství světa, vítězství ať už ve sportovním lezení na obtížnost nebo v boulderingu. Jeho přelezy těžkých cest se vyznačují lehkostí a výrazně nízkým počtem pokusů, které na přelezení potřebuje. Kromě závodního lezení na umělých stěnách i přírodních skalách se věnuje i sportovnímu lezení v horách a bigwallům. V roce 2016 vylezl stylem RP bez návratu na zem mnohadélkovou cestu Dawn Wall na masiv El Capitan v Yosemitském národním parku. Nedlouho po dosažení plnoletosti se mu podařil prvovýstup cesty La Capella ve španělské Siuraně, navrhované obtížnosti 9b, následovaly ve Španělsku další.

Do Děčína byl Adam Ondra pozván horolezeckým klubem Sokol Bělá, který má ve svém kroužku téměř 100 dětí ve věku od 5 do 18 let. Beseda a promítání tak bude nejen mimořádnou událostí pro všechny Děčíňáky, nadšené horolezce, ale hlavně velkou motivací pro děti z kroužku lezení.

Budeme mít možnost shlédnout jeho nejnovější snímek z nejlepšího přelezu světa a mnoho dalších diáků, kde nebude chybět jeho nekonečný úsměv i moudrost a osobitý přístup k lezení. Kromě toho budete mít možnost se Adama na cokoliv zeptat a pochopit jeho životní motto: "Více metrů, více zkušeností, více srandy..."

 

Ve čtvrtek 14. 12. 2017, od 18hodin, v tělocvičně Beseda Bělá, ulice Tělocvičná 9, Děčín 10-Bělá

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru