Město Jílové buduje síť varovného a informačního systému a lokální výstražný systém
Výměna se bude týkat i těchto sirén. Tato je na budově školky v Modré. Foto: Straka
Děčín

Jílové - Město Jílové buduje síť varovného a informačního systému a lokální výstražný systém (elektronický rozhlas). V současné době se ve městě nachází pouze dvě zastaralé rotační sirény. Stav zařízení je pro informování obyvatelstva při krizových situacích zcela nevyhovující a je nutné jej modernizovat.

Nejdůležitější a nejucelenější ochranou před povodněmi jsou preventivní opatření, kterými lze předcházet a zamezit škodám, jako jsou škody na životech a majetku občanů, společnosti a životním prostředí. Toho lze dosáhnout pouze systematickým realizováním přípravných opatření v rámci připravenosti měst a obcí na povodně. Nejdůležitější pro povodňové orgány měst a obcí je včasné získání varovných informací o aktuálním stavu a průtoku vodního toku a varování před přívalovými povodněmi tak, aby následně mohlo dojít k včasnému varování obyvatelstva. Je všeobecně známo, že i „neškodný“ potůček se může proměnit v dravou, životy mařící řeku, že i vesnice v kopci může být znenadání ohrožena prudkými přívalovými srážkami. Vybudováním systému předpovědní povodňové služby se zcela jistě zmírní průběh možné budoucí povodně a jejích dopadů, za což přímo zodpovídá povodňový orgán (komise) našeho města.

V minulosti bylo město Jílové zasaženo povodněmi již několikrát. Vzhledem k nebezpečí, které z povodní pochází a ke škodám, které povodně způsobily, se město rozhodlo tento problém řešit. Cílem projektu je správně posoudit povodňové nebezpečí a ochránit zdraví a majetek občanů města Jílové díky instalaci lokálního výstražného a varovného systému spolufinancovaného z Operačního programu Životního prostředí.

Projekt volně navazuje na projekt města Ústí nad Labem, který byl podán v rámci předchozích výzev Operačního programu Životního prostředí. I tento projekt je zaměřen na digitalizaci povodňového plánu. Kromě samotného města Jílové bude projekt z hlediska preventivních protipovodňových opatření prospěšný také pro další obce, které se nachází po směru toku, neboť i ony mohou využívat veřejně přístupná data naměřená varovnými prvky města Jílové a včas se tak připravit na možné přicházející hrozby povodňové vlny.

 

 

 

Text: Mošner Pavel, velitel JSDHO, člen povodňové komise města Jílové

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru