VIDEO: Hvězdárna v Teplicích sleduje pro kosmickou agenturu satelity, aby je nezničil vesmírný odpad
Ředitel hvězdárny Zdeněk Moravec. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Teplice - Zaměstnanci Hvězdárny a planetária v Teplicích popularizují astronomii mezi nejširší veřejností, zabývají se ale také unikátním výzkumem po Evropskou kosmickou agenturu. Pojďte s námi navštívit tuto příspěvkovou organizaci zřizovanou Ústeckým krajem.

Dvě pozorovací kupole na Písečném vrchu patří k tradičním siluetám lázeňského města. Hvězdárna je v Teplicích už od šedesátých let. V poslední době ale prošla významnou, a odborníky na architekturu oceňovanou, rekonstrukcí. Dokončena byla před třemi lety.

Jedna kupole je přizpůsobena astronomickým pozorováním laickou veřejností, v druhé je vědecké pracoviště. Aktuální výzkum přibližuje ředitel organizace Zdeněk Moravec: „Zapojili jsme se do projektů na sledování satelitů a vesmírného odpadu. To je taková tříšť a části družic nebo nefunkční družice, které je nutné sledovat, aby nedocházelo ke kolizím s funkčními zařízeními. Případně aby nedošlo k ohrožení na životě posádek, které jsou na té dráze,“ vypráví.

https://www.youtube.com/watch?v=Or54gO4yqA0

O patro níže u počítače lze vidět zaznamenaný výsledek. Souřadnice se potom posílají do Evropské kosmické agentury. „Jsem hrdý na to, že se nám podařilo tento projekt rozjet. Neměli jsme s ním žádné zkušenosti,“ říká ředitel, který se o astronomii zajímá od mládí. Že může svůj koníček dělat zároveň jako své povolání, považuje za splněný sen.

Vědecká činnost je jen jedním z několika okruhů, kterým se na Písečném vrchu věnují. „Pracujeme tady pro školy a pro veřejnost. Máme tady ještě druhou kupoli s dalekohledy, kde se mohou návštěvníci seznámit s pohledy na Slunce nebo na noční oblohu. Uvidí planety, měsíc, mlhoviny, hvězdokupy. Navštěvují nás školy, kterým tu doplňujeme výuku astronomie a výuku o našem postavení ve vesmíru,“ dodává.

edeniky 1099

Hvězdárna na Písečném vrchu v Teplicích. Foto: Oldřich Hájek

Na chodbách hvězdárny mají lidé možnost se seznámit třeba s aktuální výstavou nebo interaktivními obrazovkami.

Do organizace patří také planetárium, které je v samostatné budově ve městě. Existuje záměr, podle kterého by se mohlo přestěhovat do nového objektu, který by vyrostl pod současnou hvězdárnou.

Teplická hvězdárna je přístupná veřejnosti pravidelně po celý rok bez ohledu na počasí, a to každý pátek, sobotu a neděli. Otvírací doba se mění v závislosti na roční době.

Informace o zajímavostech na obloze můžete sledovat také na webu hapteplice.cz a na facebookových stránkách hvězdárny.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru