Zima se na čas loučí, denní maxima se přiblíží deseti stupňům
Jezero Most. A už jsme zase bez sněhu. Ilustrační foto
Děčín

Děčínsko - Do Česka dorazila obleva. V pondělí odpoledne stanice v Žatci hlásila až okolo 9,5 °C, nejvíce ze všech stanic v Česku. Oteplení se nevyhnulo ani vrcholkům hor. Na Klínovci se v průběhu pondělního odpoledne rtuť teploměru vyšplhala až na 3 °C. A milovníkům zimních radovánek/sportů se nebude blýskat na lepší časy ani v nadcházejících dnech. Však jak by mohlo, když titulek hlásá, že bude až skoro deset nad nulou (v nížinách, samozřejmě).

Sněhu napříč celým Českem ubylo. Třeba v Brně, kde ve druhé polovině minulého pracovního týdne napadlo nejvíce prosincového sněhu od roku 1985, v pátek 10. prosince ráno leželo 18 cm sněhu. O tři dny později to bylo o 10 cm méně. K podobnému úbytku sněhu došlo mimo jiné na Milešovce, v tomto případě minus 8 cm. Se sněhem se rozloučil Most, mimoto Chomutov či Teplice. Těch míst ale byla řada. Na Klínech zmizelo 8 cm sněhu, nemluvě o propadu kvality sněhové pokrývky. Menší útěchou může být to, že sníh emigroval i z Prahy, tedy většinou (na periferii české metropole sem tam ještě něco málo leželo).

Asi už jste si všimli, že se blíží Vánoce. Věděli jste, že v roce 1981 v Brně na Vánoce leželo až 38 cm sněhu (na Štěpána)? A jak to tenkrát vypadalo u nás? Ladovsky, viz. údaje ze Štědrého dne (z ranních hodin): Roudnice nad Labem 9 cm, Kadaň 13 cm, Teplice 14 cm, Ústí nad Labem 15 až 28 cm, Žatec 17 cm, Varnsdorf 23 cm, Nová Ves v Horách 94 cm neboli skoro metr! A nejenže bylo sněhu jak to, ale také mrzlo. Jako celý den. Na žádné stanici v severozápadních Čechách rtuť teploměru nepřekročila bod mrazu. Za komančů bylo skvěle, řekl by nejeden soudruh sněhomil/zimomil. S globalizací bohužel přišlo globální oteplování a... Tady už míříme do poněkud odvážných vod, tak se vraťme zpátky.

Jak (asi) bude:

  • 14. prosince: Přes den 3 až 7 °C, k ránu 4 až 0 °C. Beze srážek, ale mraků jak omicronů ve zprávách.
  • 15. prosince: Přes den 4 až 8 °C, k ránu 3 až -1 °C. Srážky žádné a slunci se bude dařit jak britské mutaci (která jaksi zmizela).
  • 16. prosince: Přes den 3 až 7 °C, k ránu 4 až 0 °C. Na opalování to fakt nebude, ale ani deštníku potřeba nebude.

Na závěr aktualizovaná věštba na vánoční svátky:

  • Štědrý den: Odpoledne okolo 1 až 5 °C, ráno kolem 0 až -4 °C. Zataženo se sněžením, v nížinách přechodně i déšť.
  • Boží hod vánoční: Odpoledne okolo 0 až 4 °C, ráno kolem 2 až -2 °C. Velká oblačnost, tentokrát bez sněžení.
  • Štěpán: Odpoledne okolo -3 až 1 °C, ráno kolem 2 až -2 °C. Mraků docela hodně, sněhové vločky žádné.

Shrnutí: Naděje na bílé Vánoce ještě žijí!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru