Z Litoměřicka sváží dárce do ústecké Masarykovy nemocnice autobus. Ilustrační foto: Krajská zdravotní
Děčín

Ústecký kraj – Dobrovolné, bezplatné dárcovství krve organizují nemocnice Krajské zdravotní tak, aby této životně důležité tekutiny byl stále dostatek. V létě je to náročnější, protože pravidelní dárci odjíždí na dovolené. Krajská zdravotní informuje na svých webových stránkách, kde a jak se dárci mohou registrovat v rámci pěti odběrových míst nejblíže svého bydliště.

Již registrovaní dárci používají online objednávací systém TEMPUS pro ústeckou a teplickou nemocnici. Ti, kteří jdou na odběr poprvé, či dárci z ostatních nemocnic, kde není zaveden online systém TEMPUS, se objednávají telefonicky nebo e-mailem. Stav zásob krví je neustále monitorován a doplňován v rámci standardních postupů komunikace s dárci a to i během letních prázdnin, kdy může být krve nedostatek.   

Odběrová pracoviště provozuje Krajská zdravotní v pěti nemocnicích – děčínské, ústecké, teplické, mostecké a chomutovské. Z Litoměřic a okolí je vypravován speciální svoz dobrovolných dárců krve autobusem do ústecké Masarykovy nemocnice.

I během letních prázdnin je dárcovství krve důležité a odběrová místa Krajské zdravotní jsou pro dárce plně k dispozici. „Potřeba krve není během roku konstantní a může se stát, že zásoby například univerzálně použitelné krve 0 negativní se začnou tenčit. V plynulém zásobování krví různých skupin pomáhá online objednací systém TEMPUS. Dobrovolní dárci v něm najdou volné termíny odběrů pro konkrétní krevní skupiny,“ vysvětluje MUDr. Jiří Masopust, primář ústeckého transfuzního oddělení. Pro registraci do systému TEMPUS slouží první návštěva odběrového místa, kde dobrovolný dárce vyplní formulář s dotazníkem. „Odebranou krev je možné skladovat 42 dní. To je dostatečná doba, abychom mohli reagovat na kolísání zásob krví. V případě akutní potřeby telefonicky obvoláváme naše registrované dárce a žádáme je o darování krve,“ doplňuje MUDr. Jiří Masopust. 

Dárci z okolí Ústí nad Labem a Teplic používají elektronický objednací systém TEMPUS, ostatní se objednávají k odběrům telefonicky a e-mailem. Kontakty na jednotlivá pracoviště lze najít na webových stránkách Krajské zdravotní. Nemocnice Krajské zdravotní si mohou vypomáhat mezi sebou, pokud je některé z krví nedostatek. 

Darování krve a plazmy je v nemocnicích Krajské zdravotní dobrovolné a bezplatné. Je výrazem solidarity s těmi, kteří potřebují transfuzí nahradit vlastní ztrátu či nedostatečnou tvorbu krve. Ať už po nehodě, při plánované operaci nebo vážných vleklých nemocech. Používá se i při výrobě léčiv, takzvaných krevních derivátů. Solidární, bezplatné dárcovství krve je motivováno sounáležitostí. Teď krev daruji, zítra ji mohu potřebovat.

Kontaktní údaje jednotlivých odběrových míst Krajské zdravotní najdete na webových stránkách nemocnic v záložce Informace pro dárce krve.

Podmínky pro dárcovství:

• neprodělal jsem nebo netrpím závažnějším onemocněním,

• souhlasím s odběrem, provedením předepsaných vyšetření a vedením vybraných údajů v registru dárců (při zachování zásad mlčenlivosti a GDPR),

• nepatřím mezi osoby s vyšším rizikem výskytu vybraných infekčních chorob

(AIDS, infekční žloutenky apod.) nebo jsem tyto choroby neprodělal.

 

Dárce pečlivě vyšetříme:

• měříme krevní tlak, pulz, teplotu,

• analyzujeme červené krevní barvivo nebo krevní obraz, krevní skupinu a tzv. protilátky proti červeným krvinkám,

• testujeme na HIV, infekční záněty jater B a C, syfilis.

 

Bonusy pro dobrovolné dárce:

• Dárce by měl být uvolněn na dobu spojenou s odběrem z práce, mohou mu být hrazeny i cestovní výdaje. 

• Za odběry může také uplatnit odpočet z daňového základu (podle Zákona o daních z příjmů). Každému dárci poskytujeme po odběru občerstvení.

• Opakované bezpříspěvkové dárcovství je společensky oceňováno formou medailí prof. Janského a Zlatých křížů, které uděluje organizace Český červený kříž.

• Dárci dostávají po odběru vydatnou snídani a například děčínská nemocnice pořádá i tematicky laděné odběry krve, jako třeba melounový či zmrzlinový.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru