Práce na přípravu okolí výbuchu pumy jsou zdlouhavé. Foto: Policie ČR
Děčín

Mostecko – S napětím sledují obyvatelé měst a obcí kolem areálu ORLEN Unipetrol RPA v litvínovském Záluží vývoj události od nálezu letecké pumy. Nyní vše směřuje k její likvidaci, ke které pyrotechnici přistoupí přímo v areálu chemparku. To vyvolává mezi lidmi obavy. Proto policisté vysvětlují, jak bude proces probíhat. 

Pyrotechnické práce v těsné blízkosti i bližším okolí nebezpečné letecké pumy pokračují. Obrovský pomocník při plánování stavby "sarkofágu" – ochranné schránky – je také 3D model, který společně s policejními pyrotechniky modelují hasiči z Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. „Pyrotechnici mohou také díky záběrům z dronů lépe určit úhel odklonu tlakové vlny, který je třeba nasměrovat správným směrem tak, aby došlo k co nejmenším škodám na majetku chemičky. Už nyní víme, že k řízenému odpalu pumy dojde nejdříve v pátek odpoledne. Avšak sledujeme také meteorologické podmínky, které nám mohou do termínu řízeného odpalu zasáhnout a popřípadě jej také posunout. Chtěli bychom uklidnit obyvatele přilehlých měst a obcí, že výbuch letecké pumy je nijak neohrozí. Na dobu výbuchu rozšíří pyrotechnici bezpečný prostor. Uzávěra se tedy zvětší z 1500 na 2000 metrů. Řidiči budou muset počítat s tím, že dojde k uzavření okolních komunikací, stejně jak tomu bylo ve středu – v době nálezu," informuje Policie ČR.

Evakuováni budou všichni pracovníci chemičky.  

„Pyrotechnici dělají maximu proto, aby uzavření prostoru nezdržovali, avšak každá fáze přípravy potřebuje svůj čas. S ohledem na skutečnost, že se v těsné blízkosti pumy mohou pohybovat pouze 3 pyrotechnici, jsou práce zdlouhavé. Tento počet je nastaven z bezpečnostních důvodů. Jak už bylo uvedeno, k výbuchu pumy může dojít v každém okamžiku a pyrotechnici tímto opatřením chtějí minimalizovat případné ztráty na životech," dodává mluvčí Irena Pilařová.  

Pyrotechnické práce začaly

Bezpečnostní doba, která byla stanovena od chvíle nálezu na 144 hodin, již uběhla a v avizovaný čas, tedy ve 13 hodin 27. 8. 2024, začaly pyrotechnické práce okolo nebezpečné letecké pumy.

Proč zvolili zrovna tento čas? Pyrotechnici vycházeli při stanovení limitu 144 hodin z použitého časového chemického zapalovače. Ten bezpečně identifikovali v letecké pumě anglické výroby o hmotnosti 500 liber. Zapalovač je velice nebezpečný a při bombardování se nastavoval na 12, 72 nebo 144 hodin. V každém okamžiku však stále může dojít samovolnému nečekanému výbuchu i po uplynutí této doby.

Fáze prací

V první fázi dojde ke stabilizaci letecké pumy. Jelikož se nachází na vyvýšeném šikmém místě, je nutné, aby ji pyrotechnici stabilizovali tak, aby se v průběhu prací nepohnula a nedošlo tím k nežádoucímu výbuchu.
Další fáze obsahuje průzkum okolí nálezu letecké pumy pomocí magnetometru. Tím chtějí pyrotechnici vyloučit výskyt další letecké pumy v bezprostředním okolí, protože v době bombardování závodu byly svrženy stovky až tisíce leteckých pum. Při ničení nálezu by mohlo dojít k dalšímu navázanému nežádoucímu výbuchu. Což by znamenalo velký střepinový a tlakový účinek.

Navazuje stavění tzv. „sarkofágu“ čili ochranné bariéry z Big-Bagů – velkoobjemové vaky s pískem. Důležitým prvkem je také zabezpečení budovy určené k demolici, která se nachází v těsné blízkosti letecké pumy. Budova částečně pohltí tlakový a střepinový účinek, ale pyrotechnici se budou snažit zajisti, aby tyto doprovodné efekty nepronikly budovou a nezpůsobily následnou škodu v prostorách chemičky. S tím jim pomohou nejen pytle s pískem, ale také tzv. „bombdeky“. V poslední fázi zabezpečí pyrotechnici důležité provozy firmy.

Každá fáze potřebuje svůj čas a po ukončení všech kroků mohou pyrotechnici řízeně odpálit nevybuchlou leteckou pumu.

Ochranné pomůcky a moderní pomocníci pyrotechniků

Puma obsahuje zhruba 100 kg výbušniny a žádný speciální oblek, který by pyrotechniky ochránil a zachytil tlakovou vlnu a střepinový účinek, nebyl do dnešního dne vyroben. Z toho důvodu budou pyrotechnici na místě i v těsné blízkosti nálezu pracovat pouze v pracovních rukavicích. Jelikož se pohybují u budovy určené k demolici na sobě budou mít přilbu proti mechanickým nárazům.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnikům pomáhají na místě kolegové z hasičského záchranného sboru – konkrétně HZS Ústeckého kraje, Záchranný útvar HZS ČR z dislokací Hlučín, Jihlava, Zbiroh, HZS podniku Unipetrol. V bezpečném prostoru plní pytle s pískem a připravují je k odvozu. Poskytli také k manipulaci a pohybu v nebezpečném prostoru potřebnou techniku. Celkově hasiči přivezli 11 speciálních strojů, kterými jsou:
- Cisternové zodolněné stříkačky Titan a Triton, univerzální stroje UDS 214, vyprošťovací automobily VYA 30 a k tomu nákladní automobily pro přepravu materiálu.
- Cisternová zodolněná stříkačka CZS 15 Triton je automobil s balistickou ochranou kabiny, určen pro provádění průzkumu, evakuaci, případně rychlého zákroku v nebezpečných prostorech.
- Cisternová zodolněná stříkačka CZS 40 Titan je čtyřnápravový speciál s balistickou ochranou kabiny, předurčen k hašení požárů v nebezpečných prostorech. Vybaven nádrží na 12 tis l vody, dvěma proudnicemi a výkonným čerpadlem. Dále termokamerou a dalšími prostředky, které jsou ovládány s kabiny osádky. Celé vozidlo je konstruováno pro maximální ochranu  osádky při mechanickém i tepelném namáhání.
- Univerzální stroje UDS 214 jsou bagry na kolovém podvozku s teleskopickým výložníkem a lopatou. Díky svým vlastnostem jsou schopny provádět zemní a bourací práce, ale i nakládání materiálu.
- Vyprošťovací automobily VYA 30 jsou čtyřnápravové vyprošťovací automobily na terénním podvozku s výložníkem o nosnosti 30 t a dvěma navijáky o síle 200 kN. Díky řiditelným nápravám jsou velmi dobře manévrovatelné v omezených prostorech.



Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru