Tuto leteckou pumu z II. světové války za chvíli pyrotechnici zlikvidují přímo v areálu chemičky. Foto: PČR
Děčín

Litvínov, Most – V souvislosti s plánovanou likvidací letecké pumy v areálu chemických závodů, ke které dojde dnes kolem poledne, je od 11 hodin uzavřena silnice I/27 mezi Litvínovem a Mostem. Uzavírka platí do odvolání. Pyrotechnici ochranná opatření dokončili o půlnoci. Práce k samotnému odpalu ještě probíhají.

Jak bude vedena městská hromadná doprava, jsme informovali ZDE.

„Železniční trať a obslužná komunikace vedoucí z druhé strany areálu zůstává i nadále uzavřena. Od 09 nejsou v celém výrobním areálu přítomni zaměstnanci ani pracovníci externích společností, které s námi tento areál sdílejí," dodal Pavel Kaidl, mluvčí ORLEN Unipetrol.

Po likvidaci bomby dojde k ohledání místa exploze pyrotechniky Policie České republiky a pracovníky Hasičského záchranného sboru. „Po ukončení zásahu začneme s obhlídkou celého areálu, při které budeme kontrolovat stav výrobních jednotek a infrastruktury. Poté budeme schopni říci, kdy zahájíme proces opětovného uvedení do provozu. Kontinuita dodávek pohonných hmot pro český trh je i nadále zajištěna. Důrazně žádáme všechny, aby v době zásahu a uzavření silnice I/27 či okolních komunikací a cyklostezek nevstupovali do okolí areálu," upozornil mluvčí.

„V současné chvíle dokončujeme přípravy a technickou podporu pyrotechnickému týmu na řízený odpal a především se připravujeme na zmírnění případných sekundárních účinků odpalu," uvedl na setkání s tiskem Petr Klíma z HZS Ústeckého kraje s tím, že v současné chvíli je k dispozici 140 hasičů a 100 kusů techniky, ovšem v bezpečné vzdálenosti. Přímo na místě je jen nezbytné množství techniky.

Plukovník Karel Čadil, velitel pyrotechniků k tomu dodal, že velký důraz se kladl na vytvoření ochranného valu směrem k západní části areálu, kde se nachází většina kritického provozu areálu. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru