Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR – Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, ceny klesají už od poloviny července, v uplynulém týdnu se u benzinu snížily o 12 haléřů a u nafty o 14 haléřů. Ve středu stál nejprodávanější Natural 95 v průměru 35,16 koruny za litr a nafta 33,45 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin byl naposledy levnější v říjnu 2021, nafta loni na konci července.

V příštím týdnu je ale třeba již počítat se stagnací cen paliv. Důvodem je růst cen ropy Brent, jenž nastal v důsledku předvčerejšího masivního raketového útoku Íránu na Izrael. Česká koruna navíc i v důsledku právě zvýšení napětí na Blízkém východě vůči dolaru oslabuje, což jen zvýší tlak na ukončení dosavadního poklesu cen pohonných hmot v ČR. Mezinárodní investoři totiž v obavě z rozhořené velké blízkovýchodní války přesunují peníze z rizikovějších aktiv, jako je právě koruna, do těch vůbec nejbezpečnějších, za jaké se obecně považují zlato nebo dolar či dluhopisy americké vlády.

Ropa zase míří vzhůru v důsledku obav z možného ohrožení jejích dodávek z blízkovýchodního regionu. Izrael nyní Íránu hrozí odvetou, přičemž je možné, že zaútočí i na íránská ropná zařízení.

Investoři zatím ovšem spíše vyčkávají, jaký bude další průběh íránsko-izraelského konfliktu a jak rozsáhlé bude zapojení dalších mocností v čele s USA. Pokud by konflikt přerost v trvalejší závažný konflikt, dočkáme se mnohem výraznějšího růstu cen ropy, ale také pohonných hmot v Česku. Koruna by citelněji oslabila, zlato dále zdražilo. Investory ale zatím uklidňuje vzpomínka na dubnový útok Teheránu na izraelské cíle, který žádné závažnější otřesy trhů nezpůsobil.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru