Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - V nezjištěné době od začátku června došlo k závažnému případu podvodu, kdy neznámý pachatel vystupující pod jménem "Nikita" na aplikaci Telegram kontaktoval poškozenou ženu. Ta reagovala na jeho nabídku vzdělání v oblasti obchodování s kryptoměnou. Pachatel ji postupně přesvědčil, aby si do svého mobilního telefonu nainstalovala program Anydesk, který umožňuje vzdálený přístup k jejímu zařízení.

Pod záminkou ukazování obchodů a výuky v oblasti kryptoměn pachatel získal kontrolu nad účtem poškozené a instruoval ji k provedení několika bankovních transakcí. Poškozená postupně zaslala finanční prostředky na účty v zahraničí, mimo jiné i přes další platformy směnáren kryptoměn. Přestože pachatel působil důvěryhodně a tvrdil, že řeší technické problémy při obchodování, ve skutečnosti šlo o pečlivě naplánovaný podvod, který způsobil poškozené finanční škodu ve výši 376 585,78 Kč.

Jak se chránit před podobnými podvody?

  1. Nikdy nesdílejte přístupové údaje k vašemu zařízení: Aplikace jako Anydesk umožňují kompletní vzdálený přístup k vašemu telefonu. Pokud někdo získá přístup do vašeho zařízení, může snadno manipulovat s vašimi osobními daty a financemi.

  2. Ověřujte si důvěryhodnost obchodních partnerů: Nikdy neinvestujte peníze na základě nabídky od neznámých osob na sociálních sítích či komunikačních platformách. Před jakoukoli investicí si pečlivě ověřte, zda jde o důvěryhodnou osobu či společnost.

  3. Buďte opatrní při obchodování s kryptoměnami: Kryptoměny jsou stále neregulovaným trhem, který je často zneužíván podvodníky. Při jakékoli transakci buďte maximálně obezřetní a využívejte pouze renomované burzy a platformy.

  4. Pokud máte podezření na podvod, okamžitě kontaktujte banku a policii: Pokud se stanete obětí podvodu, neváhejte a co nejdříve kontaktujte svou banku a informujte o situaci Policii ČR. Včasná reakce může pomoci minimalizovat škody.

"Tento případ je jedním z mnoha, které poukazují na narůstající trend podvodů v kyberprostoru. Podvodníci stále více využívají sofistikované metody, jak získat důvěru obětí a následně manipulovat s jejich finančními prostředky. Policie důrazně apeluje na veřejnost, aby byla při komunikaci s neznámými osobami na internetu obezřetná a dbala na ochranu svých osobních údajů a financí," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru