Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR - Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Do českého právního řádu implementuje evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií („HTA“) a mění systém evidence a kontroly započitatelných doplatků na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. Návrh směřuje k podpisu prezidenta.

Výraznou změnou je fungování systému ochranných limitů započitatelných doplatků na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. „Nově budou započitatelné doplatky evidovány on-line v systému eRecept, již při výdeji bude lékárník vědět, zda pojištěnec překročil svůj limit, a pojištěnec po dosažení limitu započitatelný doplatek nebude platit,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že kromě finanční a časové úspory občanům novela sníží administrativní zátěž také zdravotním pojišťovnám.

Výše ochranných limitů započitatelných doplatků se touto novelou nemění, a i nadále se odvíjí od jednotlivých skupin pojištěnců. U dětí a seniorů od 65 let je stanovena na 1 000 Kč, u lidí nad 70 let a osob se zdravotním postižením na 500 Kč a u ostatních dospělých je limit 5 000 Kč. V současnosti platí, že pokud součet započitatelných doplatků přesáhne roční ochranný limit o nejméně 200 Kč, zdravotní pojišťovna na konci kalendářního čtvrtletí tuto částku vrací na bankovní účet nebo zasílá poštovní poukázku. Nově bude výši pojištěncem zaplacených započitatelných doplatků on-line zaznamenávat systém eRecept. Pokud pojištěnec překročí zákonem stanovený ochranný limit, lékárna už od něj nebude vybírat započitatelný doplatek. Ten uhradí zdravotní pojišťovna přímo lékárně, která jí ho vyúčtuje.

Novela také promítá do českého právního řádu nařízení Evropské unie, které upravuje hodnocení zdravotnických technologií v oblasti léčivých přípravků, zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro. Nařízení zakotvuje pro členské státy společná klinická hodnocení přínosů nejvíce inovativních technologií. „Do budoucna by měla implementace HTA vést k včasnějšímu přístupu pacientů k inovativním léčivým přípravkům,“ sdělil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Tomáš Boráň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru