Na konci léta se natáčelo přímo na vrcholcích Českého středohoří. Na snímku dva hlavní hrdinové – Judit Pecháček a David Švehlík. Foto: Mimesis Film
Zajímavosti

Ústecký kraj – Sblížení dvou opuštěných lidí a nenásilný odkaz na sílu přírody. Tak by mohl vypadat celovečerní debut režiséra Tomáše Hubáčka, který právě v těchto dnech natáčí s herci snímek Wirbel. V hlavních rolí se představí David Švehlík, Judit Pecháček a České středohoří. 

Snímek vzniká v produkci společnosti Mimesis Film Jana a Alžběty Macolových. „Film jsme připravovali sedm let a lokace pro natáčení jsme hledali bez nadsázky celou tu dobu. Děj se točí kolem poničených soch a křížů v polích. Během těch sedmi let nám mnoho z našeho pohledu "krásných" lokací odpadlo, protože ty poničené památky lidé opravili. Pro nás to bylo špatně, ale jinak je to samozřejmě skvělá zpráva, která s konečným vyzněním našeho filmu dobře rezonuje,“ uvedl režisér a scenárista Tomáš Hubáček.

Kromě představitelů hlavních rolí Davida Švehlíka a Judit Pecháček se v dalších rolích objeví Martin Finger, Alexej Pyško, Markéta Coufalová nebo Milan Mikulčík.

V neobyčejném příběhu o krajině a lidech, kteří objevují její kouzlo, ztvární kromě skvělých herců, stěžejní roli právě nádherná krajina. „České středohoří má nezaměnitelný genius loci, oplývá určitým tajemnem a mystikou, což se odráží i v samotném příběhu. Filmaři tentokrát do Ústeckého kraje nepřišli jen za finanční pobídkou, ale také za hlavním motivem, což je vždy ta nejlepší kombinace,“ těší náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Řeháka.

Hlavní mužskou postavu ztvárňuje David Švehlík

V Ústeckém kraji stráví tvůrci Wirbelu 27 natáčecích dní. „Natáčet budou v lokacích Libčeves, Ječovice, Lahovice, Dolánky u Podbořan, Chožov a Křížové vršky,“ doplnila Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, v jejíž spolupráci nový snímek vzniká.

Momentálně se natáčí v zahořanském zámku na Litoměřicku. V jedné z vedlejších rolí se objeví Martin Finger, který se do Ústeckého kraje vrací rád. Nedávno tu natáčel snímek Zápisník alkoholičky a v ústeckém Činoherním studiu hostoval v několika inscenacích. „Když mě režisér Hubáček oslovil a následně jsem si přečetl scénář, nad touto rolí jsem neváhal. Téma Sudet, vybydleného příhraničí a nejisté přítomnosti se může zdát sice ponuré, syrové, ale na druhou stranu to bude velmi výtvarný film. A tom především díky této krásné krajině, ve které momentálně natáčíme,“ uvedl Martin Finger.

Do kin vstoupí snímek v říjnu roku 2025.

Režisér filmu Wirbel Tomáš Hubáček

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru