Předposlední víkend zimy přinese spíše jarní teploty, a to přes den i v noci
Čekejte zataženo a přeháňky. Foto: Ilustrační
Děčín

Ústecký kraj - Okolo páteční šestnácté hodiny v Žatci teploměr ukazoval 12,0 °C, což v tu dobu byla nejvyšší teplota v celém Česku (na druhém místě byla Tuhaň na Mělnicku s 11,9 °C a na třetím jihomoravský Brod nad Dyjí s pražským Klementinem, kde bylo 11,8 °C). O zimě však snily také hory.

Příkladem Nová Ves v Horách (725 m n. m.) hlásila 8,7 °C a na střeše Krušných hor, Klínovci, byly čtyři stupně nad nulou (přesně 3,9 °C). Nadprůměrné teplo souviselo s oceánským prouděním, ke kterému přispěla mimo jiné tlaková níže se středem nad jižní Skandinávií, kterou můžeme označit za bestii. Proč? Protože na severu Německa a především v Dánsku se potýkali s nárazy větru o rychlosti často mezi 80 až 100 km/h, v menší míře mezi 100 až 120 km/h. Kousek od německého Kielu byl v šestnáct hodin zaznamenán náraz 115 km/h. My se naštěstí takového fičáku bát nemusíme, ale úplný klídek to taky nebude.

Sobota: Oblačno až zataženo s přeháňkami, ve všech polohách dešťovými. Přes den v maximu 9 až 13 °C, v noci nejčastěji 8 až 11 °C.

Neděle: Oblačno až zataženo s četnými přeháňkami, které na horách přejdou ve sněhové s tím, že sněhové vločky se možná objeví i v nížinách, a to nejpravděpodobněji ve Šluknovském výběžku, na Děčínsku a na Ústecku. V sedm ráno 5 až 9 °C, krátce po obědě na západě (Kadaň, Louny, Most atd.) 7 až 11 °C, na východě (Ústí až Šluknov) 2 až 6 °C. V pozdních večerních hodinách celoplošně -1 až 2 °C, na horách cca -2 °C.

Pondělí: Opět velká oblačnost a ojediněle, hlavně na horách, přeháňky, postupně i v nejvyšších polohách dešťové. Po obědě v maximu 6 až 10 °C, ráno v minimu -2 až 2 °C.

Tak trochu lehká divočina. Nejen teplotně, ale i co se větru týče. V sobotu a částečně v noci na neděli, kdy bude nejsilnější, dosáhne v nárazech 70 až 80 km/h, naštěstí pouze na horách, v nižších polohách a nížinách přinejhorším 50 až 65 km/h, ačkoli ani to není úplně nejméně.

Mimochodem, je nějaký rozdíl mezi tzv. politikem a tzv. meteorologem? Jeden řekne, že na daně ani jiné věci nesáhne, avšak vzápětí nám oznámí, že budeme více platit a déle pracovat. A druhý přijde s tím, že nízká inverzní oblaka se rozpustí a že se po obědě dočkáme slunečních paprsků, jenomže realita je opačná. Tím se dostáváme k předpovědi na úterý až čtvrtek (14. až 16. února), která trošičku nevyšla. Na vině jsou však numerické modely. Všechny tvrdily to samé, že teplotní inverze tak silná nebude. Byla... Slouží ještě počítače nám, nebo už my jim?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru